Jumaat, September 12, 2014

10 Buku Berkesan di Jiwa


Apabila diminta menyenaraikan 10 judul buku yang paling memberi kesan pada diri, saya termenung lama.Fikiran melayang ke rak buku di rumah dan  terbayang wajah buku-buku yang saya sayang. Memilih 50 pun sudah sukar apalagi 10 kerana sungguh banyak buku-buku yang telah meninggalkan kesan yang bukan sedikit dalam hidup saya. Ada buku yang datang ketika saya masih kanak-kanak yang baru mengenal huruf dan aksara. Ada buku yang menjadi teman ketika remaja dan baru mengenal dunia ada yang menemankan saya dalam setiap takah di sepanjang perjalanan dalam hidup.

Saya beruntung mempunyai Mak dan Abah yang sangat cintakan ilmu dan bahan bacaan. Gerobok buku Mak dan Abahlah yang menjadi tempat awal saya mengenali buku.  Mak dan Abah sering membawa pulang buku-buku dari perpustakaan sekolah untuk kami baca. Mak membawa buku-buku  seperti karya Enid Blyton dan buku cerita kanak-kanak yang banyak di khutub khanah sekolah rendah. Abah pula membawa pulang karya sastera negara, novel dan antologi cerpen yang banyak di khutub  khanah sekolah menengah tempat Abah mengajar.

Antara buku yang saya rasakan banyak memberi kesan pada pemikiran saya juga penerokaan saya mencari banyak buku-buku lain ialah buku-buku seperti di bawah. Maaf tidak dapat menahan diri untuk menyenaraikan lebih dari 10.  Senarai ini hanya sebahagian dari diri saya. Banyak yang lain yang mungkin saya lupa terapi ianya tetap menjadi sebahagian dari jiwa dan rasa saya.

1. Soal Jawab Agama A Hasan Bandung (Jilid 1 & 2)
Buku ini merupakan kumpulan soalan yang ditujukan kepada A Hasan Bandung tentang masalah fekah. Buku ini telah memberikan pendedahan yang mengejutkan saya tentang pemikiran dan gerakan Kaum Muda di nusantara. Membaca ketika masih di sekolah rendah buku ini telah menemukan saya berpuluh jika tidak beratus lagi buku lain tentang gerakan salafi  yang kini diberi gelaran Wahabi.  Akhir tahun 70an rasanya bacaan sebegini memang sukar ditemui dan saya hanya temui di gerobok buku milik Abah. Empat puluh tahun kemudian saya mencari semula buku ini di Pustaka Indonesia sebagai koleksi peribadi. Buku ini mencetuskan minat saya untuk membaca buku-buku tentang pemikiran Islam, politik nusantara dan tokoh-tokoh seputarnya.

2. Nadra Tragedy Haja Mahiden
Buku yang saya baca ketika cuti sekolah sementara masuk ke universiti. Buku ini yang menceritakan secara dramatik peristiwa berkaitan Peristiwa Natrah yang membawa saya mencari buku-buku mengenai tokoh-tokoh yang terlibat seperti Burhanudin Helmi, Taha Kalu dan Prof Ahmad Ibrahim. Buku ini mencetuskan minat mendalam terhadap sejarah tanahair, tentang jihad dan juga minat terhadap subjek undang-undang.

3. 7 Habits of Highly Effective People Stephen R Covey
Kalau kita hanya ada satu buku pengembangan diri yang perlu dibaca saya syorkan buku ini. Buku ini saya baca semasa masih di awal tahun di universiti. Buku ini sering disebut mempunyai  nilai spiritual yang menghampiri nilai Islam. Sampai sekarang saya masih ingat info dalam buku itu dan sering saya kongsikan di tempat kerja.
4.Kuartet Buru ( Bumi Manusia, Anak Semua Bangsa, Rumah Kaca dan Jejak Langkah) oleh Pramoedya Ananta Toer
Membaca Karya wajib Pramoedya Ananta Toer ini bagai membaca seluruh sejarah Indonesia dan nusantara. Watak Minke dan Nyai Ontosoroh akan selalu timbul dan hilang sepanjang kehidupan.

5.Mute Solliloquy Pramoedya Ananta Toer
Buku yang memperkenalkan saya kepada karya Pramoedya Ananta Toer. Saya beli  murah dilonggok di kedai buku Popular di Parkson Ipoh. Kisah para tahanan di Pulau Buru ini begitu berkesan sehingga basah pipi bila membacanya. Terutamanya bila membaca surat-surat beaiu kepada isteri dan anak-anak. Buku ini berjaya menjadikan saya peminat tegar Pram yang memiliki hampir kesemua karya beliau.

6. 1515 Faisal Tehrani
Karya pertama Faisal Tehrani yang saya baca dan semenjak itu saya mengumpul dan membaca kesemua karya beliau. Karya Oksidentalisme yang mengjungkirbalikkan sejarah kedatangan Portugis dengan menaikkan watak Nyemah Mulya. Buku ini mendorong saya mencari semula buku-buku lain yang merungkai jati diri seorang Melayu.

7. Filsafat Pendidikan Islam SM Naquib Alattas oleh Wan Mohd Nor Wan Daud
Buku terbaik menceritakan tentang falsafah pendidikan SMN Naquib Al-Attas. Buku ini bagai prelude atau gerbang untuk membaca dan memahami karya-karya SMN Alattas. Saya paling suka bab perbandingan pemikiran SMN Alattas dengan tokoh lain seperti Seyyed Hossein Nasr dan Fazlur Rahman di hujung buku.

8. Haji oleh Ali Shariati. Buku pertama Ali Shariati yang saya  baca ketika di perpustakaan universiti. Buku yang mengubah persepsi terhadap ibadah haji yang sepatutnya dinamis dan banyak menonjolkan simbolisme manusia dan Islam.  Buku ini membawa saya meneroka karya Ali Shariati yang lain juga penulis Iran yang lain seperti Murtadha Mutahhari.

9. Wajah Peradaban Barat Adian Husaini. Buku terbaik Adian Husaini yang menceritakan secara detail kelahiran faham barat seperti liberalisme agama dan pluralisme agama.

10 Naratif Ogonshoto Anwar Ridhwan
Ini karya magnum opus Anwar RIdhwan yang tak jemu dibaca berulangkali. Watak dan plot cerita yang aneh, pelik, melucukan dan menghairankan. Rasa mahu baca semula.

11. Hujan Pagi A Samad Said
Pada saya ini novel terbaik Pak Samad. Kisah seorang wartawan akhbar yang hidup di alamnya sendiri.

12. Lamunan Puitis Sebuah Trilogi Shahnon Ahmad
Karya Pak Shahnon di saat akhir beliau menjadi wakil rakyat. Tiga kisah yang indah penceritaannya. Sejuk membacanya bagai membaca kisah hidup penulisnya

13. How To Read A Book Mortimer  J Adler
Buku wajib untuk peminat buku tentang falsafah membaca.

14. Life of Pi Yann Martel
Kisah kehebatan tukang cerita. Sukar untuk kita mempercayai yang mana betul yang mana tidak. Ditambah pula kisah kecelaruan pluralisme agama.

15. 120 Malay Movies Amir Muhammad
Buku yang mengumpulkan 120 filem Melayu lama dan diberi ulasan dengan mengambil peristiwa yang berlaku sezaman. Satu karya hebat tentang filem Melayu. Buku ini menimbulkan rasa hormat saya akan kehebatan pengarah filem Melayu dahul yang banyak menghasilkan filem yang mendahului zaman.

16. What Your Teacher Didn’t Tell You Farish A Noor. Antara penulis yang saya minat dan siri tulisan dalam buku ini melihat sejarah, seni dan budaya dari perspektif yang berbeza.

17. Tetralogi Laskar Pelangi (Laskar Pelangi,  Sang Pemimpi, Edensor dan Maryama Karpov
Kisah impian anak-anak menyusuri zaman penuh keindahan.

18. Sophies World Jostein Gaarder
Kisah sejarah falsafah barat melalui pengembaraan Sophie  yang terperangkap di dalam dunia lain seperti cerita Alice in Wonderland. Buku yang saya baca di tahun 90an ini berjaya mencetuskan minat saya untuk menyelongkar dunia falsafah barat

19. Enrique Mengundang Jauh HM Tuah Iskandar
Kisah menjejak semula jejak pengembaraan Enrique Panglima Awang mengelilingi dunia ini memukau dan membuka keyakinan diri juga kekuatan bangsa Melayu. Walaupun fiksyen tapi ianya membuka ruang untuk saya meneroka buku-buku lain berkisar jati diri bangsa Melayu, sejarah tamadun bangsa juga sejarah tamadun Islam.

20 Kembara Sastera Nisah Haron. UK dan Dublin. Kisah pengembaraan rakan peminat buku Nisah Haron ke bumi Inggeris sangat mengujakan kerana disitulah tempat yang jadi impian saya untuk pergi.

27 ulasan:

waty berkata...

Assalamualaikum.
Saya tertarik dengan buku no.3
Bagaimana bileh saya dapatkannya?

CAESAR SHOP berkata...

Thank you for sharing in this article
I can learn a lot and could also be a reference
I hope to read the next your article updates

[-] Vimax Asli
[-] Pembesar Penis
[-] Agen Vimax Asli

naga-mark berkata...

infonya sangat menarik...
mantap...
salam sukses...

Unknown berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Mrs Book berkata...

PTS Publisher dijangka akan terbitkan buku 7 Habits of Highly Effective People edisi BM pada oktober 2015 nanti.
boleh check di bookcafe.com.my

Tanpa Nama berkata...


Thank you for sharing in this article
I can learn a lot and could also be a reference
I hope to read the next your article updates

[-] KLG

aryanoone berkata...

Thanks for sharing such a nice Blog.I like it.
norton activate
norton.com/setup
mcafee product key
comcast support phone number
AVG Antivirus phone number
webroot customer service number
kaspersky customer service Phone number
Outlook support phone number
microsoft edge customer support

Jocelyn Anastasia berkata...

DAMQQ | BANDAR POKER | AGEN POKERV | BANDARQ | CEME | DOMINO ONLINE

Yuk Buruan ikutan bermain di website DamQQ

Sekarang DAMQQ Memiliki Game terbaru Dan Ternama loh...

9 permainan :
=> Poker
=> Bandar Poker
=> Domino99
=> BandarQ
=> AduQ
=> Sakong
=> Capsa Susun
=> Bandar 66
=> Perang Baccarat (NEW GAME)

=> Bonus Refferal 20% (x2,x3)
=> Bonus Turn Over 0,5%
=> Minimal Depo 10.000
=> Minimal WD 20.000
=> 100% Member Asli
=> Pelayanan DP & WD 24 jam
=> Livechat Kami 24 Jam Online
=> Bisa Dimainkan Di Hp Android
=> Di Layani Dengan 5 Bank Terbaik
=> 1 User ID 9 Permainan Menarik

Info Lebih Lanjut Hubungi Pihak Cs DamQQ Melalui :
Daftar : Daftar DamQQ
Website : DamQQ
Whatsapp : +855885578926
Line : DAMQQPOKER

nagaqq berkata...

NAGAQQ: AGEN BANDARQ BANDARQ ONLINE ADUQ ONLINE DOMINOQQ TERBAIK

Yang Merupakan Agen Bandarq, Domino 99, Dan Bandar Poker Online Terpercaya di asia hadir untuk anda semua dengan permainan permainan menarik dan bonus menarik untuk anda semua

Bonus yang diberikan NagaQQ :
* Bonus rollingan 0.5%,setiap senin di bagikannya
* Bonus Refferal 10% + 10%,seumur hidup
* Bonus Jackpot, yang dapat anda dapatkan dengan mudah
* Minimal Depo 15.000
* Minimal WD 20.000
* Deposit via Pulsa TELKOMSEL & XL
* 6 JENIS BANK ( BCA , BNI, BRI , MANDIRI , CIMB , DANAMON )

Memegang Gelar atau title sebagai AGEN POKER ONLINE Terbaik di masanya

Games Yang di Hadirkan NagaQQ :
* Poker Online
* BandarQ
* Domino99
* Bandar Poker
* Bandar66
* Sakong
* Capsa Susun
* AduQ
* Perang Bacarrat (New Game)


Info Lebih lanjut Kunjungi :
Website : NAGAQQ
Facebook : NagaQQ official
WHATSAPP : +855977509035
Line : Cs_nagaQQ
TELEGRAM :+855967014811

BACA JUGA BLOGSPORT KAMI YANG LAIN:
Win naga
Cerita seks
story world
Daftar NagaQQ

Kiss918 berkata...

Thank you for this excellent post. Very informative!
https://www.swin55.online is arguably the most prominent online casino in Malaysia, bringing you the hottest, top trending games on the internet, all in one destination. 918 Kiss has all sorts of entertainment content, ranging from fishing games and live table games to one of our main attractions that is slot games.
kiss918
kiss918 online
Kiss918 apk

Duplex Singapore berkata...

I really appreciate your blog. Simply awesome!
Natural Joint Supplements Duplex® strives to be your trusted healthcare brand, a brand that will never settle for less than the best. We firmly believe your health matters. At Duplex®, we pledge to make your well being our priority. Our aim is to deliver effective, yet affordable healthcare simply because we believe good health makes living more meaningful. We are your trusted ally on the journey to attain a healthy mind, body and spirit.

Duplex Malaysia berkata...

What an amazing post! Keep up the good work!
joint supplement malaysia Duplex® strives to be your trusted healthcare brand, a brand that will never settle for less than the best. We firmly believe your health matters. At Duplex®, we pledge to make your well being our priority. Our aim is to deliver effective, yet affordable healthcare simply because we believe good health makes living more meaningful. We are your trusted ally on the journey to attain a healthy mind, body and spirit.
anti inflammatory natural medicine
supplements for painful knee
broccoli sprout malaysia, botanical powder mix & antioxidant rich foods

Re2 berkata...

Your article is very enlightening. Thanks for the effort!
Apple Swift Developer Certification RE2 Learning Solutions (Asia) Sdn Bhd was founded in 2016. The company is one of a leader in the field of professional IT training in Malaysia. Over the years, RE2 (Asia) has helped thousands of young learners, companies, government departments and agencies to improve and develop their IT skills.
apple swift certification
ios swift certification
app development with swift certification
app development with swift certification level 1

Rebrand Malaysia berkata...

Terrific post! Love your work!
Branding Agency Malaysia Rebrand specialise in website design, e-commerce solutions, digital marketing, branding strategy and much more. We strongly believe that having a high-quality website doesn't necessarily need to cost a huge sum of money. Hence, we are a group of professionals that came together with a goal in mind: to deliver excellent web designs that provide value to our customers that range from startups to enterprises and large organisations.
Web Design Malaysia
Web Design KL

Klinik Q berkata...

Functional Medicine KL that brings together conventional medicine, nutritional medicine, and bio-identical hormone therapy to restore health and enhance youth. Our doctors are here to educate, inspire & empower you to make better decisions regarding your health.

Shintech berkata...

Bone Meal started out with an incredible objective of ensuring environmental sustainability through innovative green engineering. Our journey began as a fertilizer manufacturing company, utilizing available wastes and converting them into value-added nutrition for plants.

Shintech berkata...

Shintech started out with an incredible objective of ensuring environmental sustainability through innovative green engineering. Our journey began as a fertilizer manufacturing company, utilizing available wastes and converting them into value-added nutrition for plants.

GVS Malaysia berkata...

GVS Malaysia
was founded with a goal to advance positively alongside the local community and in tandem with the group’s strategic expansion plan that would serve both foreign industries and locals alike.

QC Fixer Solutions berkata...

Web Design Ipoh .QC Fixer Solutions is a digital marketing company, We offer a variety of services including branding, logo design, photo shooting, video shooting, content writing, SEO, social media management, company profile design and etc.

Shintech berkata...

Bone Meal started out with an incredible objective of ensuring environmental sustainability through innovative green engineering. Our journey began as a fertilizer manufacturing company, utilizing available wastes and converting them into value-added nutrition for plants.

Reynaldi Bahri berkata...

Saya punya banyak koleksi buku karena suka baca dan menurun ke anak saya. Saya punya rak buku sendiri dan anak saya ngiri minta dibeliin rak buku juga. Hehehe padahal masih SD tapi koleksinya banyak juga. Yaudah sorenya saya ajak ke Toko ACE Hardware biar pilih sendiri deh rak buku yang dia mau.

dani berkata...

I will bookmark your blog and check again here regularly.

es batu kristal depok
es batu kristal depok
es batu kristal depok
es batu kristal depok

dani berkata...

Saya punya banyak koleksi buku karena suka baca dan menurun ke anak saya.


jual dry ice jakarta
es batu kristal depok

dani berkata...

blognya sangat bermanfaat, terimakasih

jual dry ice jakarta
jual dry ice jakarta
jual dry ice jakarta

refill toner berkata...

informasinya sangat bermanfaat, terimakasih

jual dry ice es biang
jual dry ice es biang

refill toner berkata...

informasinya sangat berguna, terimakasih ilmunya
jual dry ice jakarta
jual dry ice jakarta

lullabybaby berkata...

Review produk kosmetik dari OTWOO Kosmetik dong kak, nanti klo tertarik aku kirim barangnya juga hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails