Sabtu, April 09, 2005

Tangisan Bangsaku

.


Judul : Tangisan Bangsaku
Pengarang : Arifin Ngah
Penerbit : Utusan Publishing & Distributors
Cetakan Pertama : 2004
Mukasurat: 341


Novel ini telah memenangi Hadiah Penghargaan Anugerah Sastera Darul Iman IV yang diselenggarakan oleh Persatuan Sasterawan Terengganu (PELITA) bersama GAPENA. Novel ini menceritakan tentang perjuangan Tok Guru Abd Rahman Limbong dan watak-watak lain di sekelilingnya. Ianya adalah sebuah kisah benar yang kekal jadi sejarah. Kisah perjuangan kaum tani memberontak menuntut hak dan berjihad dengan darah dan air mata.

Novel ini mengisahkan tentang pemberontakan Tani 1928 yang dipelopori oleh Tok Guru Abd Rahman Limbong. Kebangkitan petani di Terengganu bermula pada tahun 1921 apabila penjajah British mahu mengenakan cukai tanah kepada rakyat yang mengusahakan tanah. Tok Guru Abd Rahman menentang undang-undang baru ini, kerana beranggapan undang-undang itu zalim dan bertentangan dengan Islam. Ini kerana umat Islam juga telah membayar zakat atas hasil tanaman. Penjajah British telah menggunakan pengaruh Sultan untuk melaksanakan undang-undang tersebut. Ianya dibantu oleh watak Melayu yang jadi talibarut penjajah dengan menjadi penghulu dan kerani Inggeris.

Penulis telah menulis novel ini dengan gaya penceritaan yang mudah dan menarik hingga menimbulkan keinginan kepada pembaca untuk mengenali lebih lanjut watak Tok Guru Abdul Rahman Limbong di dalam buku ini.

Tok Guru Haji Abdul Rahman Limbong adalah nama gelaran Haji Abdul Rahman Haji Abdul Hamid. Lahir sekitar tahun 1880an dan pernah mengaji di Mekah. Tok Guru Abd Rahman Limbong pernah berguru dengan Tokku Paloh, yang juga guru kepada Tok Kenali. Tok Guru Abdul Rahman Limbong adalah seorang yang sangat warak dan alim juga sangat dihormati oleh masyarakat di Limbong dan Telemong terutamanya. Haji Abdul Rahman Limbung telah memainkan peranan besar dalam masyarakat di Terengganu. Beliau bukan sahaja berperanan sebagai tokoh agama, malah juga mengambil berat tentang aktiviti ekonomi, sosial dan politik masyarakat setempat.

Beberapa siri pemberontakan telah berlaku di Terengganu dari tahun 1921 sehinggalah kemuncaknya pada tahun 1928 bila melibatkan angka korban dan kemusnahan yang banyak. Maka, pada 12 Zulhijjah 1436 bersamaan 2 Jun 1928, Sultan Sulaiman Shah, atas nasihat Inggeris, telah mengeluarkan titah supaya Haji Abdul Rahman dibuang negeri dari Terengganu atas kesalahan menderhaka kepada negeri dan Sultan.

Haji Abdul Rahman menafikan tuduhan tersebut kerana beliau bukan menderhaka, tetapi menentang sikap kerajaan dan raja yang telah diperbudakkan oleh penjajah Inggeris. Hakikatnya, Haji Abdul Rahman menentang pegawai-pegawai Inggeris yang mahu menindas rakyat untuk kepentingan British.Walaupun tidak mengaku bersalah, Haji Abdul Rahman Limbong menerima hukuman tersebut demi mengelak dari berlakunya huru-hara. Beliau telah memilih untuk tinggal di Mekah dan meninggal di Mekah pada tanggal 14 Jamadil Akhir 1348 bersamaan 16 November 1929. Maka berakhirlah perjuangan seorang tokoh agama yang ingin menegakkan kesucian agama dan menentang pengaruh barat yang cuba mengganggu-gugat kesucian Islam dan keimanan umat Islam di nusantara.


* Rujuk juga buku Pemberontakan Tani 1928 di Trengganu: Satu Kajian Ketokohan dan Kepimpinan Haji Abdul Rahman Limbong, tulisan Timah Hamzah, terbitan DBP.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails