Jumaat, Oktober 29, 2004

Bangsa yang telah musnahDan apakah mereka tidak mengadakan perjalanan di muka bumi dan memperhatikan bagaimana akibat (yang diderita )oleh orang-orang yang sebelum mereka?. Orang-orang itu adalah lebih kuat dari mereka (sendiri) dan telah mengolah bumi (tanah) serta memakmurkannya lebih banyak dari apa yang telah mereka makmurkan. Dan telah datang kepada mereka rasul-rasul mereka dengan membawa bukti-bukti yang nyata. Maka Allah tidak sekali-kali berlaku zalim kepada mereka, akan tetapi merekalah yang berlaku zalim kepada diri sendiri. (Al-Qur'an Surah Al Rum 9)

Banyak bangsa yang telah musnah, kerana tidak mahu beriman dan patuh kepada Allah. Berapa banyak bangsa yang maju dan hebat, membina mahligai menggapai langit tetapi juga lalai dan leka dengan maksiat dan dosa, akhirnya musnah, tersungkur di bumi. Semoga ianya menjadi peringatan dan pengajaran kepada kita.

Terima kasih kepada Amar yang telah mengirim link ke website Bangsa Musnah yang sangat menarik dan begitu menginsafkan diri. Lihat juga Harun Yahya

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails