Ahad, Oktober 10, 2004

Ramadhan Menjelma Lagi
Sungguh cepat masa berlalu. Rasa baru semalam kita meraikan bulan Ramadhan. Masih terbayang kegembiraan dan ketenangan menjalani ibadah terawih di Masjid Biru, Taman Cempaka, Ipoh.

Kedatangan Ramadhan membawa bersama satu rasa ketenangan yang tak dapat digambarkan dengan lukisan, tak terucap dengan kata. Jiwa rasa sungguh tenang, jiwa juga mudah tersentuh bila mengenangkan dosa dan kesilapan kita yang silam. Kita sering melupakan Tuhan, walau Allah tak sesekali melupakan kita.

Kedatangan Ramadhan juga sering mengingatkan saya kenangan ketika berjauhan dengan isteri. Dua tahun lepas isteri saya masih bertugas di Kuala Lumpur. Masih jelas terbayang rutin menunggu isteri tersayang setiap petang Jumaat dan menghantar ke stesyen bas Medan Kidd setiap pagi Isnin selepas bersahur. Peritnya berjauhan selama dua tahun. Kini, kesempatan berbuka bersama sepanjang sebulan Ramadhan merupakan nikmat yang sangat-sangat kami hargai.

Selamat Menyambut Ramadhan untuk semua teman-teman Jiwarasa yang sudi bertandang ke blog ini. Semoga Ramadhan kali ini akan menjadi medan mendidik jiwa dan rohani kita agar menjadi insan yang lebih baik dari sebelumnya. Hayatilah lirik lagu Harapan Ramadhan yang dinyanyikan oleh Man Bai dan Raihan ini.Harapan Ramadhan
(Man Bai & Raihan)

Ku mengharap Ramadhan kali
ini penuh makna
Agar dapat kulalui dengan
sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintah Nya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu
membelenggu diri tiada
henti-henti

Tak ingin kubiarkan Ramadhan
berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang
lemah mengharungi
segalanya dengan sabar

Kita memohon pada Tuhan
diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan
diterima amalan
Selangkah demi selangkah...
dengan Rahmat Mu oh
Tuhanku..ku tempuh jua


Lagu : Man Bai/Farihin
Lirik : Man Bai/Farihin
Album : Maafkan - Raihan 1999

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails