Khamis, Mei 31, 2007

Takrif Melayu

.
.


Perlembagaan Malaysia telah memberikan takrif yang jelas terhadap makna Orang Melayu. Perkara 160 (2) Perlembagaan Persekutuan telah menakrifkan orang Melayu sebagai;

  1. Seorang yang beragama Islam
  2. Bertutur Bahasa Melayu
  3. Mengamalkan Adat istiadat Melayu
  4. Lahir sebelum hari merdeka sama ada di Persekutuan atau di Singapura atau pada hari merdeka, dia bermastautin di Persekutuan atau di Singapura.
Jika seorang Melayu mahu mencampakkan salah satu dari perkara di atas, adakah perlu direntap juga status Melayunya?

Ahad, Mei 27, 2007

Berdakwah dengan Efektif:
Berdakwah dengan Efektif:
Teori & Teknik Moden Mendorong Perubahan Tingkah Laku

Abdullah Hassan,
PTS Islamika

Harga: RM 23.00 / RM 26.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN: ISBN 983-192-115-1
Barcode: 0123456789
Jumlah Halaman: 256 halaman
Tarikh Terbit: 30 November 2006
Terimakasih penganjur Seminar Pencinta Buku dan pihak PTS yang menghadiahkan buku ini. Saya nyaris tidak membaca buku ini kerana menyangka buku ini seperti buku dakwah yang sering saya baca dan faham dahulu. Saya membayangkan buku-buku haraki tulisan tokoh Ikhwanul Muslimin seperti Hasan Al Banna, Mustafa Mashur dan Fathi Yakan, sebagai contoh.

Rupa-rupanya buku ini bukan buku dakwah dan harakah seperti yang saya sangkakan. Ianya bukan ditulis oleh tokoh agama, walaupun penulisnya tidak dinafikan mempunyai ilmu agama yang tinggi, juga komitmen yang tinggi kepada agama. Abdullah Hassan adalah tokoh linguistik dan pakar Bahasa Melayu. Kini, beliau memegang jawatan Profesor Bahasa Melayu dan Komunikasi di Fakulti Bahasa, UPSI. Prof Abdullah juga terkenal sebagai tokoh yang konsisiten memperjuangkan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar pendidikan dan pentadbiran.

Selain itu, Pro Abdullah juga banyak menulis buku tentang Teknik Berfikir, Etik dalam Pengurusan dan Komunikasi Interpersonal. Pengalaman inilah yang beliau tumpahkan dalam buku ini. Buku ini menghidangkan teori motivasi dan komunikasi moden. Sesiapa yang belajar ilmu pengurusan sudah tentu akan biasa dengan teori-teori yang dibincangkan di dalam buku ini. Teori Maslow, Mc Clelland, Brehm dan lain-lain dibincangkan di dalam buku ini. Sekali lalu seperti membaca buku pengurusan, bukan buku dakwah!

Bahagian ini mungkin boleh dijadikan rujukan bukan sahaja kepada pendakwah, tetapi juga kepada orang seperti saya yang sudah lama meninggalkan buku teks pengurusan. Ini adalah jalan mudah untuk ulangkaji teori-teori motivasi dan pengurusan. Lebih menarik lagi, teori-teori ini diterangkan dalam Bahasa Melayu.

Bahagian kedua buku ini menarik perhatian saya bila teori komunikasi dibincangkan dengan lebih detil dengan mengambil contoh cara berdakwah para pendakwah masakini. Penulis seperti membuat kritikan sosial terhadap gelagat sesetengah pendakwah yang tidak mengambil kira kepelbagian audiens dalam menyampaikan dakwah. Penulis menyeru dakwah disampaikan secara positif bukan negatif. Penulis juga berkonsi tenatng komunikasi bukan lisan, juga penggunaan humor dan puji-pujian daam berucap.

Saya harap buku ini dibaca oleh para pendakwah. Banyak ilmu komunikasi dan motivasi yang boleh dipelajari dan dipergunakan dalam menyampaikan dakwah. Ianya juga patut dibaca semua kerana bukankah dakwah itu juga tugas kita semua?

Isnin, Mei 21, 2007

I Am Muslim - Dina Zaman

.
.


I am Muslim
ISBN: 978 983-3221-15-7
Penulis: Dina Zaman
Penerbit : Silverfishbooks
Harga : RM30.00
Halaman : 236


Ada blogger yang tak kenal Dina Zaman? Jika tak kenal, mungkin maknanya anda masih baru dalam dunia blog dan tidak sempat mengenali blog beliau. Bila saya mula berjinak-jinak dengan dunia blog di tahun 2004, blog Dina Zaman di Gong Kapas adalah antara yang sering saya ikuti. Malangnya blog itu sudah tiada lagi. Dina Zaman adalah seorang jurnalis yang sering menulis di akhbar NST juga di Malaysiakini.

Saya beli buku ini kerana saya sering membaca tulisan beliau sebelum ini. Saya suka dengan cara tulisan beliau yang jujur dan spontan. Ada masanya tulisan beliau mungkin tidak digemari sesetengah pihak, lebih-lebih lagi bila beliau bercerita tentang masalah dan dilema kaum wanita.

Buku ini adalah manfestasi dilema seorang perempuan Melayu beragama Islam yang juga mahu menbina kerjaya di dunia serba moden. Dilema seorang Melayu dalam memilih Islam bagaimana yang mahu dipilih. Jika tidak mengaji dan menuntut ilmu, ramai yang akan tergelincir dari landasan. Saya seakan membaca kisah perjalanan peribadi seorang insan dalam hidup, mencari erti bahagia, mencari makna Iman.

Buku ini bercerita tentang dilema seorang perempuan yang tidak bertudung, belum bertudung sebenarnya, dalam menghadapi tanggapan masyarakat. Dina menyebut sebab-sebab yang sering diberikan oleh perempuan yang masih belum bertudung. Saya sangat tertarik dengan alasan yang diberikan. Antaranya ialah mereka tidak mahu jadi seperti sesetengah perempuan yang bertudung tetapi memakai Baju T menunjuk lengan dan memakai pakaian ketat menampakkan bentuk badan yang menggiurkan. Menutup rambut, tetapi tidak menutup aurat.

Golongan ini, kata Dina, mahu menutup aurat dengan sempurna tetapi belum bersedia, takut-takut kemudian hari akan kembali mendedah aurat. Takut-takut, tutup kepala tetapi dedah aurat yang lain.

Dina Zaman juga menyingkap kisah hidup masyarakat yang mungkin jarang kita ketahui, kisah dilema manusia Islam yang terperangkap dalam cinta sejenis. Lelaki cinta lelaki dna perempuan cinta perempuan. Kisah rakan-rakan Dina sangat menarik hati saya. Dilema yang mereka hadapi berhadapan masyarakat di samping keinginan mereka untuk mendalami agama.

Buku ini menyelit kisah mengenai perception ataupun tanggapan. Bagaimana sesetengah dari kita memandang serong terhadap mereka yang kita anggap tidak mengamalkan Islam sepenuhnya. Begitulah juga tanggapan mereka yang belum mengamalkan Islam sepenuhnya yang menganggap semua orang menanggap serong terhadap mereka! Kadang-kadang kita cepat buat generalisation dan stereotyping. Kita suka melabel dan meletakkan orang dalam lingkungan label-label yang kita cipta. Selalunya, orang yang melabelkan itu sendiri tidak faham makna label yang diberikan pada orang lain. Orang yang dilabel itu pula ada kalanya tidak sebenarnya menganut label yang kita beri.

Dina Zaman juga tidak lupa berdakwah dalam buku ini bila menceritakan secara ringkas apa yang beliau faham tentang Islam, makna Islam, rukun Islam dan Rukun Iman.

Dina Zaman adalah manifestasi sebahagian besar dari kita. Sebahagian besar dari kita memeluk Islam dengan cuba sedaya mungkin mengikut ajaran Islam di masa yang sama masih mahukan hiburan. `Fenomena Mawi' menggambarkan bagaimana kita memandang hidup seorang Melayu dan Muslim. Kita suka seorang pemuda Melayu Islam yang boleh menyanyi tetapi pada masa yang sama juga boleh mengaji. Kita berusaha menunaikan solat, dan kita juga minat menyanyi karaoke. Kita mendengar nasyid dan kita juga mendengar lagu pop. Kita menonton Akademi Al-Qur'an dan kita juga menonton Akademi Fantasia.

Buku ini patut dimiliki untuk menyingkap pandangan sebahagian dari masyarakat yang mungkin berbeza dari sesetengah dari kita.

Ahad, Mei 20, 2007

The Bookworm Cafe

.
.
Sahabat maya saya, Zul baru pulang dari Chendu China. Zul merupakan pemain gambus kumpulan Dewangga Sakti yang baru pulang dari membuat persembahan di China.

Di Chengdu, kata Zul, beliau berjumpa sebuah kedai buku yang unik. Kedai buku bernama The Bookworm Cafe merupakan sebuah cafe yang penuh dengan buku-buku yang boleh dipinjam dan dibaca oleh pengunjung cafe tersebut.

Alangkah bagusnya jika kita boleh jumpa kedai buku sebegitu di tempat kita! Bayangkan keseronokan pencinta buku jika dapat menjamu selera sambil memilih buku dan majalah untuk dibaca, dipinjam atau dibeli. Seperti kata Zul, kalaulah pengumpul buku seperti SN A Samad Said sebagai contoh, dapat mengumpulkan semua koleksi buku beliau di sebuah cafe!

Baca cerita Zul di sini

Khamis, Mei 17, 2007

Iklan Khidmat Masyarakat

Saya diminta untuk tolong sebarkan iklan ini oleh sahabat saya Sdr Ilhami,


PROGRAM MENGGILAP PERMATA (MP)

SEMPENA CUTI SEKOLAH

27 - 29 MEI 2007

DI MTI DERANG, KEDAH

(Daftar MAIK 1/85 - diasaskan oleh Al-Marhum Syeikh Niamat Yusoff pada 1981)


Manfaatkan cuti sekolah Anak-anak kita. Mereka adalah Permata yang Wajib digilap.

Terbuka untuk pelajar putra dan putri berusia 10 - 15 tahun.

Tumpuan utama:

a- Praktikal solat,

b- Bacaan Al-Quran,

c- Asas Tulisan Jawi dan

d- Motivasi Islami.


Sila hubungi Sekretariat MP di talian 04-7141620, HP- 019-4754768 (Ustaz Zaky 24 jam)

website atau emel: ppmmtid@gmail.com

Terima kasih.

Yang berharap,

t. t.

Ilhami Hisham

Pengarah PPM / MP


--------------------------------------------------------------------------------------

Saya juga diminta menyiarkan ini oleh MxypltkKata beliau,


Saya cuma berikhtiar nak tolong kawan sama sekolah dulu.
Anak perempuannya menghidapi kanser hati.
Saya mohon jika tuan/puan dapat meletakkan link atau entri dalam laman blog tuan/puan.

Berikut ialah e-mail daripada saudara Nazrol Hafiz Nazlan.
Sdr. Nazrol juga membangunkan laman web: http://www.qistina.org
Tuan/puan boleh ke sana untuk rujukan.

Selasa, Mei 15, 2007

Setitis Embun Semarak Api

.
.
Setitis Embun Semarak Api
Shahnon Ahmad
Cetakan Pertama 2006
Alaf 21
508 halaman


Saya asyik membaca buku ini. Buku tulisan SN Shahnon Ahmad. Setitis Embun Semarak Api tajuknya. Buku ini saya beli dari ujanailmu.com.

Buku ini dikatakan sebagai autobiografi SN Shahnon Ahmad. Ianya menceritakan kisah diri Shahnon Ahmad sebagai seorang penulis dan sasterawan, juga sebagai seorang anak dan seorang suami, Beliau bercerita tentang pengalaman beliau di dalam parti polirik juga kisah cinta beliau semasa muda.

Ada yang mengatakan buku ini bukan autobiografi tetapi lebih kepada buku proses penulisan ktreatif SN Shahnon Ahmad. Sebenarnya buku ini adalah gabungan keduanya. Pengalaman peribadi beliau dan juga kisah bagaimana menghasilkan karya-karya.

Pembaca buku ini akan tenggelam dalam keasyikan bila membaca bagaimana beliau menghasilkan karya besar seperti Ranjau Sepanjang Jalan atau Srengenge.

SN Shahnon bercerita tentang kekecewaan beliau apabila novel SHIT telah dikecam hebat hanya kerana ianya berani mendedahkan kebusukan seorang yang busuk. SN Shahnon dikatakan sebagi penulis lucah. Kata beliau tugas sasterawan ialah menulis apa yang benar di dalam masyarakat. Jika masyarakat itu sendiri sudah lucah, maka lucahlah juga yang ditulis. Sensitiviti penulis perlu bertolak dari masyarakt, bukan daripada kekosongan. SN Shahnon menyindir golongan penulis yang menulis yang muluk sedangkan mereka sedar yang jelas kelihatan di dalam masyarakat adalah keadaan yang tidak beradab, tak senonoh, keji dan lucah. Wabak gejala sosial yang melanda negara dalah satu realiti, satu kenyataan; bukab satu khayalan atau pembohongan.Kepada seorang sasterawan yang hanya didendangi alunan romantisme dan belaian bayu sepoi-sepoi bahasa, realiti yang terpampang di depan mata ni tak bermakna apa-apa lagi. Hilang segala idealisme yang dulunya menebal. Mereka tetap dengan romantisme dan belaian bayu mereka sahaja. Mereka memang wujud dalam realiti itu tapi ia langsung tidak menyusah dan memedihkan hati mereka. Mereka terus bernafas lega dan indah dalam realiti yang serba songsang itu. Mereka masih tersenyum walaupun terus berada dalam realiti yang penuh onak dan duri. Mereka sebenarnya terlalu kaya dengan imaginasi dan sensitiviti yang tak terjalin pada realiti yang berpijak pada bumi nyata, yang mengelilingi tubuh dan rohani mereka.(halaman 390-391)SN Shahnon juga bercerita tentang karya-karya beliau yang tidak pernah dibukukan. Beliau juga bercerita tentang kekecewaan apabila `Awan Terus Bermendung Tapi Hujan Tak Juga Turun.' Beliau maksudkan ilham yang banyak tetapi tidak ditumpahkan kepada penulisan karya. Novel Al-Syiqaq yang merupakan kisah hidup Shahnon sepatutnya ada sambungan tetapi terhenti begitu sahaja.

SN Shahnon juga menulis dan merakamkan monolog beliau dengan alam, dalam siri beruzlah. Beliau bermonolog dengan pokok, sungai, hujan, bukit, api, angin, embun air dan api. Saya rasa, monolog ini adalah period SN Shahnon `merajuk' dengan manusia yang dikatakannya sudah lupa diri dan melakukan munkar di muka bumi.

Buku ini terkandung 100 tulisan ringkas SN Shahnon Ahmad yang setiap satunya sangat menarik dan bervariasi sifatnya. Buku ini adalah naskhah wajib untuk peminat karya SN Shahnon Ahmad juga kepada para penulis.


Hati saya tersentuh bila SN Shahnon menulis di Mukadimah;


Tolong doakan ke hadrat Allah supaya saya diberi olehnya segala kemudahan sewaktu hendak berhijarh ke alam barzakh kelak seterusnya aman damai dalam penerusan perjalanan ke padang mahsyar.

Khamis, Mei 10, 2007

Keranda 152


Keranda 152 Bahasa Kita Air Mata & Maruah Kita
Persatuan Linguistik Malaysia 2002
Cetakan Pertama 1968
108 mukasurat
dibeli dari ujanailmu 23 April, 2007

Perjuangan memartabatkan bahasa Melayu telah melalui sejarah yang panjang. Pejuang bahasa sebelum merdeka adalah juga pejuang bangsa dan pejuang kemerdekaan. Keranda 152 adalah satu episod dari rantaian perjuangan meletakkan Bahasa Melayu di tempat yang selayaknya.

Buku Keranda 152, Bahasa kita, Air Mata & Maruah Kita, adalah sebuah buku yang sudah lama saya cari. Ianya merupakan buku yang diterbitkan semula oleh Persatuan Linguistik Malaysia pada tahun 2002. Buku asalnya berupa himpunan tulisan berbentuk stensilan pada tahun 1968. Ianya berupa cetusan hati untuk memperingati ulangtahun peristiwa penentangan terhadap Rang Undang-Undang Bahasa Kebangsaan (1967). Buku ini menceritakan detik detik peristiwa penentangan yang berlaku pada 3 Mac, 1967 di Balai Budaya, Dewan Bahasa & Pustaka.

Apa sebenarnya Keranda 152? Ianya merujuk kepada Fasal 152 Perlembagaan Persekutuan yang meletakkan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Rasmi dan Bahasa Kebangsaan. Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan adalah salah satu dari kontrak sosial yang telah dipersetujui bersama oleh rakyat berbilang bangsa.

Sewaktu detik mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, tuntutan rakyat untuk menjadikan Bahasa Melayu sebagai sesatunya Bhasa rasmi telah tidak dapat dipenuhi oleh parti yang memerintah. Alasannya kerana Bahasa Melayu belum benar-benar bersedia untuk mengambil-alih tugas Bahasa Inggeris yang telah digunakan oleh penjajah dalam segala urusan rasmi dan pentadbiran negara. Atas sebab itu, Bahasa Inggeris masih dibenarkan penggunaannya, untuk tempoh masa 10 tahun lagi. Tempoh itu dirasakan manasabah untuk setiap rakyat Tanah Melayu mempelajari dan menguasai Bahasa Melayu.

Apa yang berlaku pada tahun 1967, Bahasa Inggeris masih diberi ruang yang besar sebagai bahasa rasmi. Badan NGO Melayu rasa terkejut dengan beberapa peruntukan dalam Rang Undang-Undang Bahasa 1967 yang masih mengekalkan Bahasa Inggeris dalam beberapa bidang terutama bidang kehakiman.

Apa gunanya merdeka, jika bahasa anak pribumi dianggap sebagai bahasa kelas ketiga dan tidak layak diguna di negara sendiri? Adakah tempoh 10 tahun masih tidak cukup untuk setiap rakyat memantapkan penguasaan Bahasa Melayu sebagai bahasa perpaduan? Inilah yang diperjuangkan oleh pejuang bahasa dalam tahun 1967. Mereka berasa bagi dikhianati oleh para pemimpin yaang kononnya memperjuangkan kepentingan bangsa Melayu.

Sekumpulan 9 orang peguam Melayu telah menghantar memorandum menyuarakan bantahan namun tidak dipedulikan oleh parti yang memerintah.

Kemarahan orang Melayu membuak-buak. Seramai 2,000 orang mewakili 120 pertubuhan orang Melayu telah berhimpun di Balai Budaya, DBP pada petang Jumaat 3 Mac, 1967.

Perhimpunan ini menyaksikan orang Melayu bersatu tanpa mengira fahaman politik. Peristiwa itu juga diingati dengan ucapan Tun Syed Nasir Ismail, Pengarah DBP yang menitiskan airmata mengenangkan nasib Bahasa Melayu;

"...saya menangis bukan kerana takut, tetapi air mata ini lahir daripada keharuan hati sanubari saya mengenangkan nasib bangsa saya. Saya tidak boleh buat apa-apa sekarang ini. Saya terikat..."

Kemarahan rakyat sudah tak terbendung menyaksikan sekumpulan aktivis bersedia mahu berarak ke Bangunan Parlimen. Mereka mahu mengusung Keranda 152 yang membawa jiwa bangsa yang sudah ditamatkan hayat oleh bangsanya sendiri.

Peristiwa Keranda 152 akan diingat sebagai satu episod dalam sejarah perjuangan Bahasa Melayu. Balai Budaya yang menjadi saksi peristiwa bersejarah itu, kini sudah ditukar nama kepada Balai Tun Syed Nasir. Peritiwa 13 Mei 1969, kemudiannya seakan menjadi penyelamat bila Bahasa Melayu dijadikan bahasa pengantar utama dalam dasar pendidikan negara. Kemuncak perjuangan ini menyaksikan lahirnya Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1970 yang menyaksikan buat kali pertama, Bahasa Melayu digunakan sepenuhnya sebagai pengantar utama.

Tahun ini genap 4o tahun Peristiwa Keranda 152. Ramai yang mungkin lupa, tak tahu atau buat-buat lupa. 4o tahun Keranda 152 dan 50 tahun merdeka adalah saat yang mungkin sesuai untuk bermuhasabah dan menyoal diri...

Di manakah Bahasa Melayu?

Masih di dalam keranda?

Isnin, Mei 07, 2007

Aktiviti Sastera DBP Wilayah Utara

.
.Saya terima email daripada Puan Khairiyah Ghazali, DBP Wilayah Utara, mengenai aktiviti di Pulau Pinang. Eloklah saya siarkan di sini buat rakan-rakan di kawasan utara yang berminat.


Bengkel Penulisan Puisi
11-12 Mei 2007
9.00 pagi-5.00 petang
Dewan JKK, Kongsi,
Balik PulauProgram anjuran bersama DBP Wilayah Utara dan Pusat Khidmat KADUN Pulau Betong bertujuan untuk memberi pendedahan dan teknik penulisan puisi yang betul kepada para peserta. Bengkel akan dikendalikan oleh SN Datuk A. Samad Said dan Saudara Rahimidin Zahari. Peserta terdiri daripada guru-guru di Daerah Barat Daya, ahli Badan Kesenian dan Kebudayaan Balik Pulau serta orang persaorangan yang berminat dengan bidang penulisan puisi. Penyertaan terhad kepada 30 orang sahaja. Sila hubungi urus setia dengan segera untuk pengesahan penyertaan.Perasmian Anjung Indah
&
Deklamasi Puisi Lidah Ibunda

11 Mei 2007

8.00 hingga 11.00 malam

Anjung Indah, Bukit Penara,
Jalan Tun Sardon, Balik Pulau


Merupakan program anjuran bersama DBP Wilayah Utara, Pejabat Daerah dan Tanah Balik Pulau dan Pusat Khidmat KADUN Pulau Betong. Perasmian Anjung Indah akan disempurnakan oleh T.Y.T Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang Tun Dato’ Seri Haji Abdul Rahman bin Haji Abbas.

Majlis Deklamasi Puisi Lidah Ibunda merupakan acara baca puisi dalam dialek daerah dan negeri-negeri di Malaysia yang akan disampaikan oleh pemuisi-pemuisi undangan seperti SN Datuk A. Samad Said, Sdr. Khalid Salleh, Dr. Zakaria Ali, Dr Samad Salleh, Sdr. Rahimidin Zahari, YB Haji Muhamad Farid Saad, dan beberapa orang pemuisi undangan yang lain. T.Y.T. Tun akan turut mendeklamasikan puisi pada majlis berkenaan.

Semua dijemput hadir.


Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Puan Khairiyah Ghazali, 04-5377242
e-mel kriyah@dbp.gov.my


Jumaat, Mei 04, 2007

Pesta Buku Isnin 30 April

.Baru hari ini boleh bernafas! Dua hari suntuk sibuk dengan tugasan di pejabat.

Kami sampai ke PWTC menjelang tengah hari Isnin. Ada aktiviti di pentas. Penyair Lim Swee Tin membacakan puisi. DPS Rosmah sebagai tetamu. Saya nampak kelibat Khairil Anas Jusoh di kerusi tetamu. Sempat saya melambai dari jauh. Tak tahulah sama ada dia masih ingat lagi saya atau tidak.

Sebelum ke Dewan Utama, kami singgah di gerai Karangkraf yang memenuhi sebuah dewan bersebelahan pentas. Hiasan dewan ini sungguh indah dan hebat, sehebat syarikat Karangkraf, syarikat bumiputera yang sudah jadi peneraju bagi penerbitan majalah di negara kita.

Sedang asyik membelek buku kisah hidup Dr Sidek Baba, telefon tangan saya berbunyi. Prof Kamil rupanya. Beliau menunggu di gerai PTS. Kami segera ke Dewan Utama. Itulah kali pertama saya bertemu Prof Kamil, seorang profesor perakaunan yang blognya sering saya kunjungi. Orangnya berbicara penuh tertib, seperti tulisannya juga. Kami berbual sebentar, maklumlah masing-masing baru sahaja sampai dan belum habis meneroka ke setiap ceruk Pesta Buku kali ini. Lagipun berdiri berbual di tengah laluan pengunjung memang tidak menyenangkan.

Pesta Buku kali in ternyata lebih meriah dengan jumlah gerai yang lebih banyak. Ada lima dewan berasingan yang menempatkan 180 lebih syarikat. Kami mengambil tindakan bijak apabila datang hari Isnin, pengunjung tidak begitu ramai dan masih boleh berjalan dengan selesa.

Ada beberapa gerai yang menarik perhatian saya. Gerai PTS, Al-Hidayah, Al-Ameen, Saba Islamic Media, Institut Terjemahan Negara, Gerai IKAPI.

Gerai buku Arkib Negara dan KeKKWa juga menarik. Seperti biasa gerai penerbitan universiti wajib saya kunjung walaupun tiada nbukuyang benar-benar menarik perhatian saya kali ini. Sedikit kecewa apabila gerai UIAM tidak mempamerkan buku-buku keluaran ISTAC.

Saya terserempak dengan Prof H M Bukhari Lubis yang baru saya kenali di Seminar Pencinta Buku ang lepas. Orang kuat buku ini sibuk dengan pelancaran buku oleh Prof Ungku Aziz petang itu.

Saya bersua kali pertama dengan penyair terkenal Sdr Marsli N.O di gerai IKAPI. Kami berpelukan bagai sahabat lama tak berjumpa. Rupanya beliau biasa mengunjungi blog saya. Saya pernah meminjam puisi-puisi beliau di blog ini. Terima kasih atas kehangatan pertemuan dan segala pesanan. Sdr Marsli menyarankan saya supaya membukukan tulisan di blog ini. Beliau bukan orang yang pertama. Ramai yang pernah mencadangkan. Saya memang pernah berfikir yang sama, cuma agak skeptikal. Adakah orang yang akan membeli dan membaca buku sedemikian?

Pesta Buku kali ini, saya tidak beli banyak buku. Saya beli VCD ceramah Ahmed Deedat di Saba Islamic Media. Saya beli VCD Debat Ahmed Deedat dan Dr Anis Shorosh, juga VCD ceramah beliau yang terakhir sebelum beliau terlantar sakit.

Di gerai IKAPI saya beli buku Hari-Hari Terakhir Che Guevara, terjemahan buku The Diary of Che Guevara. Buku di gerai IKAPI tidak sebanyak tahun lepas. Saya juga beli buku Siddharta tulisan pemenang anugerah Nobel, Herman Hesse. Buku ini sudah diterjemahkan ke Bahasa Melayu oleh Institut Terjemahan Negara.

Di gerai yang menjual banyak buku Alijah Gordon, saya terjumpa jurnal ulasan buku yang sangat menarik. Jurnal bernama Kauthar itu saya beli 6 edisi terdahulu. Saya beli juga buku Islam & Secularism tulisan Prof Syed Naquib Al-Attas. Saya pernah miliki buku ini, tetapi saya tidak ingat di mana saya simpan.

Karangkraf juga nampaknya sudah mula menerbitkan buku-buku berat termasuk karya Sasterawan Negara. Saya kini sedang membaca buku Setitis Embun Semarak Api karya Shahnon Ahmad. Di gerai Karangkraf Suri Jiwa beli buku Badai Semalam karya Khadijah Hashim dan Asam, Garam, Gula & Kopi.

Satu yang menarik, kali ini ada gerai yang mempamerkan rak buku. Saya beli satu rak buku yang cantik tetapi murah di sini.

Sekali-sekala ke KL, banyak tempat juga yang kami kunjungi kali ini. Kami sempat ke Titiwangsa menaiki Eye On Malaysia. Sempat menikmati hidangan di Nellie's Sentul dan Marche The Curve. Kami berhabis banyak juga masa di IKEA dan singgah di Borders membeli majalah Islamica. Kami sempat ke Sogo membeli belah sebelum pulang.
LinkWithin

Related Posts with Thumbnails