Jumaat, Februari 13, 2009

Derhaka


Di tempat saya ini, ada sebatang sungai diberi nama Sungai Derhaka. Entah kenapa, sungai ini diberi nama Sungai Derhaka. Kurang pasti pula saya dari mana datang perkataan derhaka itu. Apakah penderhakaan yang telah dilakukan sehingga melekat perkataan derhaka pada nama sungai ini.

Sg Derhaka adalah nama sebuah sungai kecil di Seberang Perai. Sungai kecil ini mengalir ke muara Sg Perai dan seterusnya menjadi kuala sungai. Sungai ini mengalir dari Kampung Pertama lalu mengalir terus ke Sungai Perai yang lebih besar dan terus ke Selat Melaka yang membahagikan Seberang Perai dan Pulau Mutiara.

Apalah kesalahan sungai ini sehigga digelar penderhaka? Perintah siapa yang dia sanggah? Sungai hanya ciptaan Allah, dicipta untuk menghamba diri kepada alam dan yang paling utama kepada manusia. Hidup berbakti kepada manusia. Menjadi sumber minuman asalnya, tetapi di akhir hayatnya menjadi tempat pembuangan segala jenis bahan buangan. Sungai-sungai di bumi bertuah kita ini banyak yang sudah mati. Ia tidak mengalir deras lagi. Mati dibunuh manusia yang melambakkan sampah hanyir dan bangkai busuk di dadanya.

Sepanjang sejarah, makhluk bernama manusia ini seringkali melakukan penderhakaan kepada Penciptanya. Yang haram dilanggar, yang halal ditegah. Berlaku zalim kepada sesama manusia, memijak dan menindas, melanggar dan menghina hukum Allah. Munkar dan maksiat mana yang tidak dilakukan oleh makhluk bernama manusia ini.

Alangkah beruntungnya manusia yang sedar untung diri. Tidak menuding jari menuduh makhluk lain sebagai penderhaka. Merenung diri dan memperbetulkan sikap. Menyedari bahawa setiap saat kita melakukan penderhakaan bila tidak hidup mengikut aturan Nya.
Kita menjadi penderhaka bila menyembah dan memperhambakan diri kepada manusia, bukan kepada Allah.

Kita juga menjadi penderhaka bila menyembah wang ringgit sehingga sanggup menggadai maruah dan amanah, janji dan pegangan.

Kita menjadi penderhaka bila melawan Pencipta.

Kita bukan sahaja menderhaka sesama manusia, malah menderhaka kepada alam, kepada haiwan, pokok dan tumbuhan, bumi dan laut juga kepada sungai.

Kita menjadi penderhaka apabila tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya.

Siapa sebenarnya yang derhaka? Sungai atau kita?

1 ulasan:

nural ain berkata...

Setiap bahagian tubuh manusia memang dilahirkan untuk derhaka, hanya akal yang berhempas pulas menegahnya, memujuk hati mendengar kata.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails