Rabu, Februari 25, 2009

Gipsy Kings - A Mi Manera
Gipsy Kings antara kumpulan muzik kegemaran saya. Lagu-lagu mereka seperti Un Amor, Volare, Bambeleo, Djobi Djoba dan A Mi Manera sangat asyik didengar. Ditambah pula dengan petikan gitar flamenco oleh kumpulan dari keluarga Reyes dan Baliardo ini.

Sejarah hidup mereka juga menarik. Anggota kumpulan Gipsy Kings lahir di Perancis tetapi ibubapa mereka berasal dari Sepanyol. Mereka adalah keturunan Gitanos yang lari dari Perang Sepanyol tahun 30-an ke selatan Perancis. Mereka bagai mengulang tragedi pelarian nenek moyang mereka dahulu yang dihalau dari Sepanyol dalam peristiwa Reconquista. Ramai yang lari ke Maghribi atau ke selatan Perancis, akibat kekejaman kerajaan Kristian semasa itu.

Gitanos mengikut sejarah dikatakan berasal dari daerah Punjab dan Rajasthan di India dan berhijrah ke Andalusia Sepanyol di kurun ke 11. Kedatangan mereka ke Andalus di katakan menjadi antar pencetus muzik flamenco yang terkenal di Sepanyol. Jika anda mendengar muzik flamenco, akan terasa ciri-ciri Arab, India dan Eropah yang bercampur. Lagu-lagu flamenco jika didengar betul-betul ada banyak persamaan dengan ghazal dan qasidah dari dunia Islam.

Itu sejarah keturunan mereka. Gipsy Kings sebenarnya dijkenali sebagai pembawa muzik rumba flamenca yang cuba memperbaharui muzik flamenco tradisional. Kemunculan mereka di dunia muzik bermula seawal tahun 1987 apabila album mereka dipasarkan ke pasaran antarabangsa. Album Gipsy Kings dilancarkan di Amerika Syarikat dan kekal di dalam carta selama 40 minggu. Ia menjadi antara kumpulan muzik dari Perancis yang paling berjaya di dunia muzik antarabangsa.

Yang paling menarik. Gipsy Kings tidak menyanyi dalam bahasa Inggeris. Mereka, malah menterjemahkan lagu-lagu terkenal bahasa Inggeris ke dalam bahasa ibunda mereka, dialek calo iaitu bahasa gipsi Sepanyol. Lebih kurang macam orang Melayu cakap dialek Parit di Perak, ataupun dialek Kuala Brang di Terengganu. Bahasa kampunglah senang cerita.

Gipsy Kings tak pernah rasa malu dengan bahasa yang mereka tuturkan. Sewaktu membuat persembahan di dalam konsert di merata dunia, mereka berkomunikasi di dalam bahasa mereka. Walaupun yang menonton konsert mereka kebanyakannya orang putih, Gipsy Kings tidak mengada-ngada mahu bertutur dalam bahasa Inggeris. Dengan muka sadin, mereka menyanyi semua lagu mereka dalam bahasa ibunda mereka, bahasa gipsi Sepanyol. Lagu Hotel California dan lagu My Way telah mereka `Gipsy Kings kan' dan menjadi lebih sedap didengar dari lagu asal.

Setakat yang saya tahu, mereka belum lagi teringin mahu belajar matematik dan sains dalam bahasa inggeris untuk memajukan kerjaya, atau meningkatkan jualan album mereka. Album mereka sudah terjual lebih dari 18 juta di seluruh dunia, dan jadual persembahan konsert mereka di seluruh dunia untuk tahun 2009 sudah penuh terisi.


Gipsy Kings menyanyi dengan cara mereka sendiri, cara A Mi Manera.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails