Sabtu, Ogos 29, 2009

5

.


Entri ini sepatutnya disiarkan pada bulan Jun, tetapi dek disebabkan kesibukan pemilik blog, ianya hanya keluar di akhir bulan julai. Saya mula mencatat di blog ini pada bulan Jun, 2004. Sedar tak sedar sudah lama juga saya mencatat di blog. Sudah lima tahun!

Saya masih ingat bagaimana perasaannya mula-mula mempunyai blog sendiri. Mencatat di blog jadi satu terapi yang sangat berkesan. Saya banyak kenangan yang manis sepanjang menulis blog. Catatan hujung yang ditinggalkan oleh pengunjung blog pada setiap entri boleh buat saya tersenyum sendiri. Ada catatan yang buat tuan punya blog `terasa macam bagus,’ ada yang mendidik dan memberi ilmu baru dan ada juga yang menginsafkan. Saya dapat ramai kenalan baru.

Akhir-akhir ini, blog ini sudah mula jarang dikemaskinikan, sehingga saya lupa yang saya pernah ada blog. Bulan Jun saya sibuk menyelesaikan tugas di Bukit Mertajam untuk berhijrah ke tempat lain. Mulai bulan Julai, saya mula bertugas di Kuching, Sarawak. Setelah empat tahun, sudah tentu banyak peristiwa dan pengalaman di Bukit Mertajam yang akan jadi kenangan terindah.

Banyak yang perlu ditinggalkan untuk memulakan hidup baru di Bumi Kenyalang. Saya tinggalkan kenalan dan keluarga, membawa bersama kenangan bersama. Yang paling saya sayangi, koleksi buku-buku yang akan berpisah dengan tuannya. Koleksi buku-buku itu akan saya pinjamkan ke rumah Abah di Sungai Siput (U). Bukan semua orang menghargai buku, dan saya percaya Abah yang telah mendidik saya menjadi pencinta buku akan berlaku adil terhadap koleksi buku tersebut.

Perpindahan ini mengajar saya untuk menerima hakikat bahawa tiada perkara yang kekal dalam hidup. Hari ini atau besok, kita akan kehilangan apa yang kita paling sayangi. Rugilah jika kita tidak menghargai apa yang kita ada pada saat ini. Perpindahan juga membuka ruang untuk kita berfikir tentang diri, hidup dan masa depan.

Kini, saya di Kuching. Baru dua bulan, tetapi sudah mula jatuh hati dengan tempat ini.

Salam Ramadan dari Kuching.

2 ulasan:

pinoyislands berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
hamizul berkata...

Salam, awat lama tak up-date blog ni. Pasai dah ada kawan baru si F-Book ke? Sian kat Jiwarasa ni...lama tak berkemas, dah naik bersawang...kemaslah...ramai yang nak tumpang duduk kejap mereleasekan apa-apa yang patut...salam buat orang Kuching!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails