Selasa, November 27, 2007

Kisah Tukang Pukul Ekonomi - John Perkins

.
Confessions of an Economic Hit Man
Author : John Perkins
Paperback: 320 pages
Publisher: Plume (December 27, 2005)
Language: English
ISBN-10: 0452287081Buku ini sudah lama di pasaran. Ia kekal lama dalam senarai antara buku yang paling laku di Malaysia. Sudah lama dalam senarai `teringin baca tetapi belum mahu beli’. Memang sudah perangai saya kurang gemar beli buku yang dalam senarai buku paling laris, tetapi saya tetap ambil tahu senarai buku tersebut. Kadang-kadang, buku yang popular itu tidak semestinya bagus untuk saya. Mungkin bagus tetapi kandungannya kita sudah tahu dari buku-buku yang lain. Kalau buku itu terlalu lama dalam senarai, akan terdetik di hati, tentu ada sesuatu yang bagus tentang buku ini. Itulah pandangan awal saya terhadap buku ini. Buku ini saya beli di Karnival Buku Popular di Megamall Penang. Diskaun yang menarik membuat buku ini berjaya masuk dalam raga beli-belah saya.

Buku ini adalah kisah benar yang ditulis oleh seorang `tukang pukul ekonomi’ bernama John Perkins. Beliau menggelar diri beliau sebagi seorang economic hitman yang dalm bahas Melayunya mungkin boleh digelar sebagai `tukang pukul ekonomi’.

John Perkins menceritakan pengalaman benar beliau bekerja dengan sebuah syarikat perunding antarabangsa, Chas T Main Inc (MAIN). Tugas beliau adalah mencadangkan hutang dalam jumlah yang besar kepada Negara dunia ketiga. Bantuan kewangan ini akan digunakan untuk mendanai projek kejuruteraan dan pembinanan. Bantuan kewangan itu disalurkan kepada MAIN dan syarikat gergasi Amerika lain seperti; Bechtel, Halliburton, Stone & Webster dan Brown & Root.

John Perkins dan tukang pukul ekonomi yang lain berperanan membankrupkan sesebuah Negara yang menerima bantuan kewangan setelah syarikat dari Amerika tersebut mendapat bayaran mereka. Dengan itu, Negara tersebut akan sentiasa dalam kedaaan terhutang dan mudahlah ia menurut kehendak Amerika dalam meneruskan hegemoninya.

Perkins menafsirkan tukang pukul ekonomi sebagai profesional yang dibayar gaji tinggi untuk menipu negara-negara dalam dunia dengan menerima bantuan kewangan dari Bank Dunia, USAID, IMF dan lain-lain organisasi bantuan kewangan antarabangsa. Bnatan ini akan mengkayakan segolongan tertentu. Mereka ini akna menggunakan manipulasi penyata kewangan yang dihias. Mengupah wang, ugutan, suapan wang dan seks menjadi mainan mereka. Andai pemipmpin sesebuah negara berdegil, mereka kan menerima nasib seperti Jaime Roldos ,Presiden Ekuador dan Omar Torrijos, Presiden Panama yang mati dalam keadaan misterius.

Perkins mereka istilah corporatocracy di mana kerajaan, badan kerajaan organisasi kewangan, dan syarikat korporat berpakat mengaut keuntungan sebanyak mungkin dengan melakukan penjajahan ekonomi. Lebih menarik mereka yang terlibat dalam projek ini tidak sedar mereka sebenarnya sedang menyumbang ke arah kehancuran Negara dan kemanusiaan.

John Perkins menceritakan pengalaman beliau bekerja di Negara-negara seperti Panama, Ekuador, Indonesia, Arab Saudi. Perkins juga menyaksikan bagaimana Amerika cuba meghantar tukang pukul ke ekonomi dan menjual idea kepada Saddam Hussein tetapi gagal dan mencetuskan Perang Kuwait di tahun 80-an. Misi tukang pukul ekonomi gagal sekali lagi pda tahun 2003 dan berkahir dengan apa yang kita semua sudah tahu.

Baru saya tahu mengapa buku ini menjadi bestseller di kedai-kedai buku ternama negara. Ia menghidangkan resepi yang lazat tentang teori konspirasi, dan orang kita memang senang membeli teori konspirasi, sama seperti mereka suka membaca ruangan gossip artis di akhbar sisipan hujung minggu.


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails