Khamis, Mac 26, 2009

God's Crucible - Islam dan Eropah

.


God's Crucible: Islam and the Making of Europe, 570-1215
David Levering Lewis (Winner of The Pulitzer Prize)

Paperback: 384 pages
Publisher: W.W. Norton & Co.; Reprint edition (January 12, 2009)
Language: English
ISBN-10: 0393333566
ISBN-13: 978-0393333565
Product Dimensions: 8.2 x 5.4 x 1.1 inches


Buku ini berjaya menarik minat saya dari sekian banyak buku yang dipamirkan di sebuah rak buku di Kinokuniya. Buku ini dipamirkan bersama beberapa buku lain yang membawa tema yang sama iaitu tamadun Islam juga yang berkaitan dengan Islam pasca 11 September. Buku ini dibeli bersama buku Seyyed Hossein Nasr,The Heart of Islam; Enduring Values for Humanity.

Buku God's Crucible; Islam and the Making of Europe, 570-1215 ini ditulis oleh seorang tokoh sejarah, David Levering Lewis yang merupakan seorang professor di University New York. Beliau merupakan pemenang Hadiah Pulitzer sebanyak dua kali melalui tulisan biografi W.E. B Du Bois, seorang aktivis kulit hitam Amerika.

Lewis membawa pembaca melihat kembali satu era di mana masyarakat berbilang bangsa, Islam, Kristian dan Yahudi dapat hidup bersama dalam sebuah masyarakat yang maju, bertamadun dan mencapai kemuncak peradaban yang belum pernah dilihat sebelumnya. Toleransi agama mencapai kemuncaknya dan disebut sebagai Convivencia. Lewis membuat kejutan dengan mengakui bahawa tamadun Islam berperanan besar dalam kelahiran Eropah.

Lewis memulakan buku ini dengan menceritakan latar belakang kemunculan Islam ketika mana kerajaan Rom dan Parsi menjadi dwi kuasa dunia. Lebih menarik tahun 570 yang disebut di judul buku ini merupakan tarikh lahir Nabi Muhammad. Kisah hidup dan perjuangan Nabi diceritakan dengan detail, walaupun ada fakta yang tidak benar dan kita tidak bersetuju. Ini tidak menghairankan kerana Lewis membuat rujukan kepada kedua-dua sumber dari Barat dan juga Islam. Ianya diteruskan dengan kisah zaman Khulafa-ur Rashidin yang membawa kepada pembukaan Andalusia melalui Tariq bin Ziad di tahun 711.

Buku ini saya anggap memberikan gambaran yang seimbang dan adil terhadap Islam dan sumbangannya kepada dunia. Selama ini bukan tidak ada tulisan mengenai Andalusia tetapi kebanyakan orientalis Barat tidak mahu mengakui bahawa kemajuan barat tidak akan dapat dikecapi tanpa belajar dari kegemilangan Islam di Andalusia.

Penulis barat banyak melihat kejayaan mereka menghalang Islam dari melebarkan sayap melangkaui Pointiers dan Pyrenees di Perancis sekarang ini sebagai satu peristiwa yang menyelamatkan mereka dari genggaman Islam. Edward Gibbon penulis buku The History of The Decline and Fall of The Roman Empire dipetik secara sinis berkata andai Islam menang di Poitiers, "mungkin sekarang, pelajaran tafsir Al-Qur'an akan jadi subjek di Oxford dan dari mimbarnya akan disampaikan pesan kepada khalayak yang sudah berkhatan tentang kesucian dan kebenaran nubuwat Muhammad”.

Lewis menyebut kemenangan Kristian di Battle of Poitiers dan Tours yang juga disebut Balatusy Syuhada pada tahun 732 sebenarnya adalah sebuah kehilangan besar dalam sejarah dunia. Kemenangan Kristian dan kekalahan tentera Abdul Rahman Al Ghafiqi kepada Charles Martel telah mengakibatkan Eropah melalui saat getir kemelesetan ekonomi, budaya dan tamadun.

Lewis malah menyebut kemenangan Eropah di Perang tersebut adalah sebenarnya kekalahan kerana mereka telah rugi 300 tahun kerana tidak berada di bawah takluk kerajaan Islam Andalus. Eropah hanya melalui Zaman kecemerlangan Renaissance di kurun ke 13 dan menurut Lewis, kecemerlangan akan dikecapi lebih awal jika Eropah berada di bawah kerajaan Islam Andalus.

Lewis mengakhiri zaman God's Crucibel- waktu di mana Islam Kristian dan Yahudi boleh hidup bersama di negara Andalus yang aman makmur pada tahun 1215. Pada tahun 1212 M, Kristian memenangi pertempuran di Las Navas de Tolesa. Kerajaan Islam Andalus sudah mula melalu zaman muramnya apabila jatuhnya Kerajaan Bani Umayyah pada tahun 1013. Ia kemudiannya diteruskan oleh kerajaaan kecil yang diterajui oleh Murabithun (AlMoravids), Almohads (Muwahidun) dan dikahiri oleh kerajaan Bani Ahmar.

Kerajaan Cordoba yang terbesar di Andalusia jatuh pada tahun 1236 dan meninggalkan legasi Masjid Qurtubah(Cordoba) sebagai kenangan. Cordoba akan diingati sebagai pusat keilmuan di mana pernah berdirinya Universiti Cordoba yang menjadi tumpuan penuntut dari seluruh pelusuk dunia. Di zaman kegemilangannya Cordoba pernah mempunyai 700 masjid, 60,000 istana dan 70 perpustakaan. Perpustakaan terbesar Cordoba menghimpunkan 600,000 buku, berbanding perpustakaan terbesar di Kristaian Eropah ketika itu yang hanya menyimpan 400 manuskrip.

Kerajaan Islam Andalusia berakahir secara rasminya apabila Raja Abu Abdillah atau Boabadil menyerahkan Kota Al Hambra dan Granada kepada Raja Ferdinand dan Ratu Isabelle pada 2 Januari 1492. Lewis bagaiamanapun mengambil tahun 1215 sebagai berakhirnya zaman kegemilangan Islam di Andalusia. Mungkinkah kerana tidak mahu mendedahan kekejaman dan penindasan yang dilakukan oleh penguasa Kristian terhadap rakyat Islam dan Yahudi di Andalusia? Tanggal 1492 menyaksikan bermulanya Reconquista, usaha memaksa orang Islam meninggalkan Islam dan segala amalan yang ada hubung kait dengan orang Arab dan Islam. Mereka dipaksa murtad dan menganut Kristian atau menghadapi hukuman.

Detik itu melihat Andalusia hancur bersama tamadunnya, hilanglah Convivencia atau toleransi beragama yang tidak mungkin berulang semula. Kitab-kitab hancur lebur. Tokoh-tokoh ilmuan dipinggirkan.

Buku tulisan David Levering Lewis ini antara buku yang terbaik pernah saya baca mengenai Andalus selain Islam in Andalus. Buku ini juga mendorong saya mencari semula dan membaca buku-buku lain mengenai Andalus. Novel Rindu Andalusia tulisan Radwa Ashour terus saya baca sebelum membaca buku Sepepotong Surga di Andalus tulisan Maria Rosa Menocal.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails