Khamis, Julai 31, 2008

Selamat jalan ...SN S Othman Kelantan

.
Salam Takziah untuk keluarga almarhum S Othman Kelantan. Moga roh beliau digolongkan dalam golongan orang yang mendapat rahmat dari Yang Maha Esa.

S Othman Kelantan adalah penerima Anugerah Sastera Negara 2003. Beliau adalah Sasterawan Negara yang ke sembilan. Hari ini kita kehilangan seorang lagi Sasterawan Negara. Negara punya sembilan orang Sasterawan Negara tetapi kita sudah kehilangan tiga orang dari mereka. SN Keris Mas, SN Usman Awang dan hari ini SN Othman Kelantan.

Penerima anugerah Sasterawan Negara (SN)
1. Keris Mas (1981)
2. Shahnon Ahmad (1982)
3. Usman Awang (1983)
4. A. Samad Said (1985)
5. Arena Wati (1987)
6. Muhammad Haji Salleh (1991)
7. Nordin Hassan (1993)
8. Abdullah Hussain (1996)
9. S. Othman Kelantan (2003)


Sasterawan Negara yang ada juga sudah ramai yang uzur, kudrat yang ada tidak memungkinkan mereka aktif berkarya seperti dahulu. Alangkah malangnya jika kita tidak mengambil manfaat dari kekayaan ilmu dan pengalaman mereka, sewaktu ada. Sasterawan Negara perlu diberi anugerah dengan membeli, membaca, mengkaji dan membincangkan karya mereka. Karya mereka perlu diterjemahkan ke berbagai bahasa dunia, setaraf dengan Anugerah Sastera Negara yang dikurniakan kepada mereka.

Jangan pula kita layan mereka seperti bunga raya yang kita angkat sebagai bunga kebangsaan. Nama sahaja bunga kebangsaan, tetapi hidupnya masih di pinggir-pinggir, di ceruk -ceruk kampung. Kalau dapat menumpang di sudut hujung banglo kita pun sudah mujur namanya. Sekali-sekala munkin muncul diselit dan ditunjuk-tunjuk semasa majlis rasmi.

Atau seperti kita layan Sasterawan Negara seperti melayan bahasa kebangsaan, yang tidak layak untuk anak-anak kita gunakan bila belajar sains dan teknologi. Tidak layak juga untuk kita gunakan dalam majlis-majlis besar. Bahasa yang hanya layak kita guna untuk beli ikan dan sayur di pasar dengan menggunakan bahasa pasar .

Ternyata nasib Sasterawan Negara tidak sebaik Angkasawan Negara yang diusung dan dihurung ke merata ceruk, dijulang dan disebut namanya di seluruh negara. Nasib berbeza walau kedua-duanya sama-sama bertaraf negara.

Moga kita sedar dan mengiktiraf jasa dan sumbangan Sasterawan Negara sesuai dengan Anugerah yang kita berikan kepada mereka.

Selamat jalan SN S Othman Kelantan.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails