Rabu, Oktober 29, 2008

Business Stripped Bare : Richard Branson

.Business Stripped Bare: Adventures of a Global Entrepreneur
Penulis : Richard Branson
Penerbit: Virgin Books
Tarikh diterbitkan : 25 September, 2008
ISBN: 0753515024
Format: Paperback
Halaman : 342
Harga :RM 71.92 selepas diskaun 20%

Saya sebenarnya bukanlah gemar sangat dengan penulis buku ini, Richard Branson. Penampilan wajah dan watak beliau di dalam media yang kelihatan berlebih-lebihan tidak menarik hati saya. Buku ini saya beli setelah beberapa kali belek dan melihat senyuman beliau di rak-rak buku terbaru. Saya beli buku ini di MPH, Ipoh kerana tergoda dengan stiker diskaun yang tertampal di muka depan buku ini. Sebagai pemegang kad MPH, saya layak mendapat diskaun 20% yang agak banyak juga bagi buku berharga RM89.90.

Richard Branson adalah tokoh bisnes yang menerajui kumpulan Virgin. Bermula dari sebuah syarikat kecil yang menjual album lagu melalui pos dan kini menjadi pemilik bisnes yang sudah berkembang maju meliputi berbagai sektor industri seperti penerbangan, telekomunikasi, muzik, pelancongan, penerbitan dan kewangan. Kini Virgin sudah jadi satu jenama yang dikenali dan dikagumi ramai.

Membaca sejarah latarbelakang hidup Richard Branson sangat menarik. Richard tidak sempat menamatkan pelajaran perimgkat menengah. Meninggalkan dunia persekolahan sewaktu berumur 16 tahun. Berjaya mengusahakan majalah berjudul Student ketika berumur 17 pada tahun 1970. Beliau mula menjual rekod secara dari but kereta, kemudian menjual secara pos dan melahirkan Virgin Records. Dari sebuah syarikat kecil Virgin Records menjadi antara syarikat rakaman album terbesar dunia. Tahun 1982, Richard Branson menjual Virgin Records kepada EMI dengan nilai 1 bilion dolar.

Saya belum membaca dua buku terdahulu yang telah ditulis oleh Richard Branson. Beliu menulis sebuah memoir Losing My Virginity : The Autobiography dan Screw It, Let’s Do It: Lessons in Life and Business. Buku yang saya baca ini adalah buku ketiga beliau yang baru sahaja dilancarkan pada 18 September, 2008. Membaca tajuknya sahaja sudah menarik hati pembaca. Buku ini mendedahkan rahsia perniagaan Richard Branson, beliau telah berkongsi rahsia kejayaan dan kisah kegagalan sepanjang dalam bisnes. Banyak insiden dan cerita yang menarik bagaimana beliau membuat keputusan penting dalam bisnes.

Stail pengurusan beliau di Virgin sangat berbeza dengan syarikat korporat yang lain. Ceria, berseronok dan bergembira, tiada formaliti, kandid dan nakal, selain kerjakeras menjadi budaya kerja syarikat Virgin. Banyak keputusan penting syarikat dibuat di tempat yang tidak konvensional; di luar bilik mesyuarat. Ada keputusan yang dibuat sambil minum-minum selepas waktu pejabat.

Richard Branson juga sering membuat penampilan umum dengan gimik yang mengejutkan. Wajah beliau sudah dianggap bagi selebriti bisnes yang sering mewarnai media dunia. Watak beliau sangat berlainan dengan kebanyakan tokoh bisnes yang lain yang malu berhadapan dengan kamera. Mungkin latarbelakang dunia rakaman album membuatkan beliau selesa dengan publisiti.

Membaca kisah Richard Branson dan Virgin, terasa seperti banyak persamaan latar belakang dengan Tony Fernandes dan Air Asia. Kedua-duanya memulakan perniagaan dengan menceburi bidang industri muzik. Tony sebenarnya pernah mendapat pendedahan kerja di dunia rakaman dengan syarikat rakaman Virgin. Pendekatan mereka dalam bisnes juga banyak persamaan. Richard Branson mengemudi Virgin dengan pendekatan berseronok dan ceria, begitulah juga yang saya dengar tentang Air Asia dan Tony Fernandes.

Kejayaan bagi Richard Branson adalah samada anda berjaya menghasilkan sesuatu yang yang boleh dibanggakan. Di helaian terakhir buku ini Richard berpesan bahawa keuntungan bukan segala-galanya. Kita tidak akan diganti kerana membuat banyak duit, samada kita mati dengan wang berbilion dolar di dalam akaun bank atau wang berbaki 20 dolar. Kita akan diingati dengan apa yang telah kita lakukan yang memberi kesan kepada hidup orang lain.

Kata-kata Richard itu beliau buktikan dengan menyumbang berjuta dolar ke arah usaha pemuliharaan alam sekitar dan usaha kemanusiaan di seluruh dunia. Usaha beliau untuk melahirkan The Elders yang mengumpulkan tokoh terkemuka dunia untuk memikirkan dan cuba menyelesaikan masalah dunia. Kumpulan pemikir ini berjaya dilahirkan dengan dianggotai tokoh seperti Nelson Mandela, Jimmy Carter, Muhammad Yunus, Kofi Annan dan Desmond Tutu.

Walaupun di awal tadi saya sebut yang saya tidak gemarkan watak Richard Branson, tanggapan saya mungkin berubah sedikit setelah selesai membaca buku ini. Buku ini tidak rugi untuk dibaca. Banyak pesanan bisnes yang boleh dipelajari. Benarlah kata orang, sebuah buku tidak akan pernah mengecewakan, jika kita bijak memilih mutiara di celah butiran pasir.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails