Ahad, Ogos 19, 2007

So Many Books - Gabriel Zaid

.
.
.

So Many Books!
: Reading and Publishing in an age of abundance by Gabriel Zaid
Published in Paperback
September 2003
160 halaman
ISBN-10: 158988003X
ISBN-13: 9781589880030Antara genre buku yang saya minat adalah buku tentang buku. Saya banyak memiliki buku buku dalam kategori tersebut. Buku tulisan
TM Shahrom Sulaiman, sebagai contoh, semuanya sudah saya miliki.

Buku ini adalah satu lagi buku tentang buku yang saya rasa sanagt menarik. Saya ingin cadangkan buku ini dibaca oleh setiap peminat buku. Pengarang buku ini Gabriel Zaid adalah seorang penyair, penulis esei, pengkritik sosial dan budaya juga penulis bidang peniagaan. Tulisan beliau sangat menarik sekali kerana telah berjaya menceritakan tentang dunia perbukuan dan dan penerbitan buku.

13 esei artikel pendek di dalam buku kecil ini yang membincangkan tentang berbagai isu menarik dalam dunia perbukuan. Gabriel Zaid bercerita tentang sejarah dunia buku. Dahulu kala, di abad ke -15 hanya beberapa ratus buku sahaja yang diterbitkan. Kini, kurun ke-20 menyaksikan sejuta buku diterbitkan setiap tahun. Kini sudah lebih 50 juta judul buku sudah diterbitkan.

Banyak statistik tentang buku yang sangat menarik di dalam buku ini. Kata Gabriel Zaid, setiap 30 saat sebuah buku baru akan muncul. Katakanlah sebuah buku berharga RM30, dan ianya setebal 2 sentimeter, kita perlukan RM30 juta untk membeli semua buku itu dalam sethaun. Jika buku tersebut mahu disimpan di rak, kita perlu ada rak sepanjang 15 juta batu untuk menyimpan buku baru tersebut!

Jika kita membaca sebuah buku sehari, kita akan mengenepikan 4000 buku yang diterbitkan pada hari tu. Maknanya jangan rasa sudah pandai bila membaca sebuah buku sehari kerana kebodohan kita akan bertambah sebanyak 4000.

Katakanlah kita punya semua masa dan wang, kita masih tidak mampu membaca semua buku di dalam dunia ini. Katakanlah kita boleh membaca 4 buku seminggu, 200 buku setahun (Ingat, rakyat Malaysia hanya baca 2 buku setahun) Jika mulai saat ini tiada lagi buku yang diterbitkan pun, kita perlukan 250,000 tahun untuk membaca semua buku tersebut. Bahkan, untuk membaca senarai buku dan penulisnya sahaja kita perlukan 15 tahun!

Gabriel Zaid juga menyentuh tentang kos membaca sebuah buku. Kos membaca itu bukan hanya harga buku tersebut. Jika beli sebuah buku berharga RM30 dan kita perlukan 2 jam untuk membaca sebuah buku, kosnya sudah RM50 jika gaji kita RM10 sejam. Itu belum dikira kos mencari buku itu di merata kedai, melayari internet dan membaca lamanweb atau blog sebelum buat keputusan memebeli buku tersebut. Bagaimana pula dengan kos penghantaran, membalut buku, mencari rak buku yang sesuai dan menyediakan ruang di dalam rumah untuk rak tersebut. Tambah pula dengan kos mencari tempat yang bagus dan selesa untuk membaca.

Buku kecil ini membuktikan bahawa buku tidak akan pupus. Industri buku akan terus berkembang. Buku yang terbit akan menjadi sangat banyak untuk kita pilih sebagai bahan bacan. Kita akan menjadi manusia yang sangat rugi jika kita tidak memilih buku yang baik untuk dibaca. Kita bukan setakat rugi, tetapi akan jadi manusia muflis jika hanya membaca 2 buku sahaja setahun.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails